Merhaba Dünya,
Bu yazımda sektörü domine eden açık kaynak yazılımlardan biri olan ve bu sitenin alt yapısı (powered by) WordPress nasıl kurulum yapılacağına dair resimli (yeni) ve videolu (eski) sizlerle paylaşıcam.
İlk Önce Videolu Paylaşımla Başlayalım. (Abone Olmayı Unutmayın 👽)
Resimli Anlatım Softclouds ile wordpress kurulum ve manuel kurulum 2 part şeklinde paylaşım olacak.

Yöntem 1: Softclouds ile
WordPress Kurulumu

Adım1 : cPanel Giriş yaptıktan sonra Softculous Apps Installer ile işlem yapıyoruz

Adım2: Açılan Softcolous sayfasında bir çok yazılım görmektesiniz. Bunları ileri ki günlerde özel yazılar oluşturarak sizle paylaşıcam. Şuanlık WordPress logosuna basarak sonra ki adıma geçelim

Adım3: Burada WordPress Softcolous sayfasında “Install” Butonun sağında aşağıya doğru okun üzerine gelerek “Custom Install” Tıklayalım

Adım4:
Sürüm: Burada özel olarak bir sürüm(version) seçmeyecek iseniz, direk en son sürümü seçin ben bu yazıyı hazırlarken 5.2.3 Sürümü mevcuttu ve onu seçtim.
Adım4a:
URL Yapısı: URL Yani link yapısında yapmamız gereken 3 Aşama var bunlar sırasıyla http protokolü, domain(alan adı), dizin bulunmakta.
-1 HTTP: Eğer ki sunucunuzda yada hosting hesabınızda SSL yoksa direk “http://” yada “http://www” yapın. Eğer ki SSL Varsa veya 1 – 2 gün sonra kuracak iseniz “https://” yada “https://www” olarak yapın.
-2 Domain: Her iki protokolde www ve boş halde http görmekteyiz. Bunlar şu subdomain şekilde kurulum yapmayacak isek örneğin:”blog.alandınız.com” gibi olmayacaksa “www” olanı seçmenizi öneririm çünkü siteniz arama motorları tarafından daha fazla index alabilirsiniz.
-3 Dizin: Sitenizde farklı bir klasör yada sayfaya kurmak ister iseniz örneğin: “www.domain.com/blog” yada “domain.com/blog” gibi yapmak isterseniz bu kısma blog yazmanız yeterli. Ana dizine kurulum yapmak istiyorsanız boş bırakmanız yeterli olacaktır.

ADIM5: Şimdi bu kısımda sitenizin adı ve açıkla arama motorlarında gözükmesi için yapmanız gerekenler
1- Sitenizin adı yazın
2- Sitenin açıklama kısmını yazın yada slogan tarzında yazabilirsiniz
3- Bu kısım biraz karışık konu özet geçicem birden fazla wordpress kurmayı düşünüyorsanız, aynı eklenti ve temaları kullanmayı düşünüyorsanız ve yeterli alanınız yoksa yada alandan tasaruf etmek istiyorsanız bunu kullanmanınızı kesinlikle öneririm.

ADIM6: Burada yönetici(admin) bilgilerinizi girin. Girdiğiniz E-Posta aktif olarak kullandığınız bir eposta olmasını öneririm.

ADIM7: Bu kısım dil girme kısmı fakat burada dikkat etmemiz gereken nokta şu eğer ki multisite olarak kuracak iseniz sitenizi dili istediğinizi yapabilirsiniz. Fakat singlesite kurarsanız girdiğiniz içeriğin dilini girin çünkü kurduğunuz tema fonksiyonuna göre arama motorlarında indexlemede dil çakışması, translate pluginler düzgün formda dönüştürme sağlamaz! Bunu özellikle google webmaster kısmında çok karşılaştım bunu kimse söylemiyor
(o söylemeyenlerden nefret ediyorum 😑).

Adım8: Bu kısımda hazır bazı eklentiler var. Kullandığınız hosting firması yada serverınızda 1 – 10 arasında eklentiler görmektesiniz. Ben sadece burada loginizer adlı eklentiyi öneriyorum. Onun haricinde ki programlar bana göre hem gereksiz sunucuya yük hemde yönetici panelinde işlevsellik sorunu yaşattığını düşünüyor ve görüyorum.

ADIM9: Bu kısımda 3 aşama var. Veritabanı, Güncelleme ve yedekleme olarak 3 bölüm mevcut.
-VeritabanıA: İlk kısımda database name = veritabanı adı buraya istediğiniz yazabilirsiniz harf ve sayı olarak 5-7 haneli şifre gibi bir ad yazmanızı öneririm
-VeritabanıB: Table prefix = veritabanı öneki bu kısım veritabanınızda stünlarda kullanılan ve başlarında ki yazı ile config dosyanızla uyumlu olan bir wordpress ve bir çok açık kaynak yazılımın kullandığı bir birimdir. Eğer ki SQL bilginiz ve yazılım bilginiz yoksa wp_ yada softcolous size ne yazdıysa öyle bırakmanızı öneririm.
-Güncelleme: Sitenizde hem wordpress, hem kullandığınz tema ve eklentiler için yeni bir güncelleme çıktığında otomatik olarak güncellemenize yardımcı olan bir zamanlanmış görev gibi düşünebilirsiniz. Eğer ki php dosyalarınızda bir edit yaptıysanız yada Veritabanı içinde bir düzenleme yaptıysanız KESİNLİKLE KAPATIN!!! Çünkü benim çok fazla başıma gelen sorunlardan biri sürekli sıfırdan yada yedekten siteyi tekrar kurmaya kadar gidecek site çökmeye kadar gidiyor.
-Yedekleme: Çok seveceğiniz çok tatlı çok sevecen müthiş bir özellik YEDEKLEME! Yedekleme özelliğini açtığınızda yedeği; nereye kuracağını, kaç günde alacağını, geçmişte ki dosyaları kaç defa aldıktan sonra sileceğini belirten bir zamanlanmış görev bulunmaktadır. Genelde aldığı dosya cPanel, plesk gibi tam yedeklemek yerine WordPress Kurulu olduğu dizini yedek alıp SQL dosyasını “.tar.gz” veya “.zip” dosyasının içerisinde koymakta.

ADIM10: Bu kısım örnek bir tema seçip sitenize kurmanızda yardımcı olan bir uygulama. Genelde ücretsiz temaları size sunmakta istediğiniz özellikte temayı sol üst tarafta “Search” kısımdan arayabilirsiniz. İngilizce olarak aramakta fayda var çünkü burada ki tag(etiket) kısmı ingilizce girilmiş durumda. Türkçe arama yaptığınızda türkçe olarak etiket girmiş veya türkçe tema oluşturmuş geliştiricilerin içeriklerine ulaşabilirsiniz. Kendiniz tema kuracaksınız bir tema seçmeden devam edebilirsiniz. INSTALL Butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Bol kodlama ve içerikle dolu zaman geçirmeniz dilerim.
Part 2 İleri ki yazımda paylaşımda gelecek yada gelmeyebilir çok uzun bir yazı oldu direk videoyu izleyerek manuel kurulum aşamasını görüntüleyebilirsiniz. Bundan sonra daha fazla içerik gelmesi ve bana destek olmak için sitemde ki reklamlara tıklayarak ve siteyi reklam engelleyicilerde bu sitede çalıştırma demeniz yeterli olacaktır.
Umarım yazımdan memnun kalmışsınızdır. Aklınıza takılan veya içinize sinmeyen durumlarda veya bu işlemleri ücretli/ücretsiz olarak birlikte çalışmak isterseniz muhakkak bana ulaşmayı unutmayın!
Saygılarımla, Best Regards
İsmail ÇERBAN
Yazılım & Donanım Teknikeri