Merhabalar,
Bir kaç arkadaşımın danışarak web site kurmak istemesi üzerine, kısa bir ihtiyaç listesi hazırlıcam. Bu listede olan ürünlerin ne amaçla kullanılacağını da belirticem. Kodlama bilmediğinizi ve biraz bilgisayar bilginiz olduğunu düşünerek yazıcam.
Web Yazılım
Sitenizin tasarımını kodlama olmadan kolaylıkla ekleyip değiştirebileceğiniz bir yazılıma ihtiyacımız var. Kullanım sağlayabileceğiniz bir kaç yazılım ve site listeye eklicem. Web site için bir kodlamaya ihtiyacımız var. Bu yazılımlar açık kaynak kod yazılımlar, yarı açık ve tamamiyle kapalı kaynak kodlu yazılımlar mevcut. Eğer ki “Ben sürükleyip bırakayım açıkmış kapalıymış beni uğraştırmasın, domain(Alan adı) alıp geçeyim diyorsanız ihtiyacınızı fazlasıyla şu siteler karşılar;

Hazır web site tasarlama (Web builder)
– Wix (sub domain ücretsiz)
– Godaddy Web Sitesi Mimarı
– Natro Web Site Tasarım Aracı (Made in Turkey)
– İsimtescil Web Klavuzu (Made in Turkey)
– IHS Sitebaz Web Tasarım (Made in Turkey)
Bu siteler genelde çoğu hazır paket sağlar ücretsiz diye sağladıkları 30 gün deneme veya “sizinsiteniz.firma.com” olarak kullanıma sunmaktalar. Bu sitelerin çoğu küçük kobiler için çok ideal bir yöntem fakat e-ticaret hizmeti ve özel şablon dışına çıkacağınız bir durumda çok fazla sorun yaşayabilirsiniz.

Kodlarına ileride erişmek isterseniz veya yok kardeşim her şeyi ile ben ilgilenicem diyorsanız tek tek kurucam her şeyi diyorsanız. Liste şöyle;
Açık kaynaklı yazılımlar:
– WordPress > Kişisel Blog, Kurumsal ve E-Ticaret için çok uygun
– Joomla > Kişisel Blog, Kurumsal ve E-Ticaret desteği vardır.
– OpenCart > En iyi E-Ticaret yazılımlarından biri
– Drupal > Forum ve kurumsal siteler için uygundur.
Bu yazılımların günümüz bir çok desteği bulunmakta ve ufak bir araştırma ile bir dünya tasarım, şablon ve modül bulmanız mümkün. Ben size WordPress (ismailcerban.com powered by wordpress) ve opencart hakkında bundan sonra ki kullanılması gereken modül ve eklentiler, olması gereken özellikler bunları nereden nasıl temin edileceği hakkında yazı hazırlıcam.

Barındırma & Alan Adı
Bir yazılım seçtik bunu artık web siteye dökmemiz lazım ama en önemli bir araca ihtiyacımız “Alan Adı” yani domain ihtiyacımız bulunmakta! Bundan sonra ki en büyük ihtiyacımız yazılımımızın 7/24 çalışması için gerekli bir bilgisayara ihtiyacımız var. Bunlar çok yüksek maliyet kiralık bir hizmet aramamız lazım. Bu hizmete Hosting servis sağlayıcılarını bakmamız gerekiyor.

Alan Adı (Domain)Satın alabileceğiniz bir kaç firmalar şöyle:
– İsimtescil > Uzun süredir kullandığım bir Türk firması
– Natro > Aynı şekilde kullandığım bir Türk firması
– IHS > Güvenilir kayıt yapan bir Türk firması
– Türk Ticaret > Genelde kurumsal firmaların kullandığı Türk Firması
– Nic.TR > Devlete bağlı .TR uzantılı alan adlarının kayıt yapan firma
– GoDaddy > Ara sıra yaptığı kampayalar ile güzel bir amerika menşei firma
– Speed Hosting > Eski çalıştığım güvenilir bir Türk Firması

Hosting hizmeti veren servis sağlayıcılar ise şöyle:
– Speed Hosting > Piyasada ki bir çok firmaya göre ucuz fiyat performans hizmet veren bir firma
– Tur Host > Kurumsal firmaların destek ve hizmet veren bir firma
– İsimtescil > Alan adı ile birlikte güzel indirim vermekte
– Natro > Aynı şekilde alan adı birlikte güzel indirim yapan bir firma
– GoDaddy > Özel günler ve kampayalar ile hizmet veren bir firma
Bu firmalar genelde direk olarak hosting almanız halinde paylaşımlı sunucu vereceklerdir. Başlangıç seviyesinde bu şekilde devam edebilirsiniz. İleri ki günler de yazacağım yazı ile günlük ziyaretçiniz çok olur ve siteniz açılışında bir yavaşlama olur ise bir server (Dedicated, VPS, VDS) hizmeti almanız yönünde olacaktır.
Bundan sonra ki süreçlerde kurulum için önerim bilgisayar kullanmanız yönünde olacaktır. Çünkü tablet veya mobil bir cihaz üzerinden kullandığınız yazılımlarda optimizasyon(entegre) eksikliği yaşamanız çok yüksek olacaktır. Bilgisayarda kullanabileceğiniz bir muhakkak bilgisayarınızda olması yazılımlar var. Bu yazılımlar ile hosting alanınıza yüklemeniz gereken bir kaç dosya olacak. Düzenlemeniz gereken dosyalar, arayıp değiştirmeniz gerekecek kod arama programı gibi bir sürü program olması lazım.
Bilgisayarınızda olması gereken yazılımlar şöyle:
– FileZilla > Dosya aktarma için kullanılan ücretsiz bir FTP yazılımı
– NotePad++ > kod kalibresi düzgün yormayan bir not defteri yazılımı
– Grepwin > Müthiş bir kod arama programı. Sadece kod değil içinde bir kelimeyi çok kısa sürede arayıp bulmakta.
– Adobe Photoshop > Grafik bir dosyanın düzelmesi gerektiğinde kullanılması gereken programlardan biri.
– Son olarak bir çok yerden kontrol için gereken Web Browser gerekli!
Bundan sonra ki aşamalarda en temel gerekli web site kurulum için gerekli listemiz buraya kadar. Dersiniz ki “Ben bunlarla hiç uğraşmak istemiyorum direk vereyim ücretini bir web site sahibi olmak istiyorum” Bir yazılım uzmanı ile görüşüp web site tasarlatabilirsiniz. Örneğin ben gibi 🙂 İletişim bilgilerim yukarıdan erişebilirsiniz. Bundan sonra ki aşamalarda yani kurulum ve gerekli içerik eklentileri tasarım şablonları için yazılar paylaşıcam ve detaylı bilgi vereceğimden emin olabilirsiniz. Aklınıza takılan sorularda muhakkak yorumlara yazmayı unutmayın. Umarım yazımdan memnun kalmışsınızdır.
Mutlu, huzurlu ve Her Şeyin Güzel Olduğu bir Dünyada yaşarız.
Ben İsmail Çerban
Saygılarımla